post

Zo leer je een kitten om op de bak te gaan

Een kitten in huis is ontzettend leuk, maar vraagt ook om de nodige aanpassingen. Je wilt natuurlijk graag dat je kitten zo snel mogelijk leert om gebruik te maken van de kattenbak, zodat hij of zij niet meer overal in huis plast. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wat de kattenbak betreft. In dit artikel lees je de belangrijkste dingen plus een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kitten gebruik gaat maken van de kattenbak.

Het soort kattenbak

Er zijn verschillende soorten kattenbakken verkrijgbaar, bijvoorbeeld met en zonder een deksel. Het hangt geheel van je kitten af welke bak het beste bij hem of haar past. Wanneer je kitten angstig aangelegd is, kan het prettig zijn om een bak zonder deksel te hebben, zodat de kitten de omgeving goed kan zien. Wanneer je kat gesteld is op zijn of haar privacy, is een overdekte kattenbak de beste keuze. Dit heeft de bijkomende voordelen dat geurtjes worden tegengehouden en dat je kitten minder knoeit.

De plaats van de kattenbak

Om ervoor te zorgen dat je kitten gebruik gaat maken van de kattenbak, is het belangrijk dat je de juiste plek voor de bak kiest. Zorg ervoor dat de kattenbak goed bereikbaar is, zeker wanneer je kitten nog heel klein is. Dit doe je door de bak bijvoorbeeld dicht bij de woonkamer te zetten en je deuren goed dicht te houden. Voor een kat is het belangrijk dat de kattenbak een veilige plek is. Je kunt de kattenbak dus het beste op een rustige plek neerzetten en niet naast een luidruchtige wasmachine of op een plek waar je veel langs loopt.

Kattenbakvulling kiezen

Wanneer je wilt dat je kitten naar de kattenbak gaat, is het belangrijk om de juiste kattenbakvulling te kiezen. Het kan verstandig zijn om dezelfde vulling te gebruiken als de vorige eigenaar, zodat je kitten de geur herkent. Over het algemeen geven katten de voorkeur aan klontvormende kattenbakvulling, omdat ze hier gemakkelijker hun ontlasting in kunnen begraven. Let ook goed op met geparfumeerde kattenbakvulling, veel katten vinden dit namelijk niet prettig omdat de geur te sterk is. Natuurlijk is het belangrijk dat je de bak goed schoonhoudt, zodat het een prettige plek voor je kat blijft.

Leer je kat om de bak te gebruiken

Je zult je kitten moeten leren om gebruik van de kattenbak te maken. Hiervoor is het belangrijk dat je het schema van je kat kent. Over het algemeen ontlast een kitten zich na het eten, na het spelen of na een dutje. Op deze momenten kun je je kitten richting de kattenbak sturen of je kitten hierin zetten, zodat hij of zij leert de bak te gebruiken. Wanneer je kitten niet van zijn moeder heeft geleerd hoe hij de bak moet gebruiken, kun je dit aanleren. Zet je kitten op de bak wanneer hij bijna gaat plassen en laat hem met je vinger zien hoe hij in de bak kan graven.

Naar de dierenarts

Wanneer je kitten al geleerd heeft om zich in de kattenbak te ontlasten en dit opeens niet meer doet, kan het verstandig zijn om naar de dierenarts te gaan. Redenen hiervoor kunnen stress of gezondheidsproblemen zijn. Dit is enkel nodig wanneer je kat het aangeleerde gedrag opeens niet meer toepast, maar bij een kleine kitten kun je het beste geduldig zijn en blijven oefenen.

post

Kitten kopen? Hier moet je op letten!

Als je een kitten in huis neemt, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Een to-do-lijst met handige tips is dan welkom, om teleurstellingen te voorkomen. Daarom hebben we in dit artikel een checklist voor je samengesteld, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan omdat het beestje bijvoorbeeld toch niet sociaal of gezond blijkt te zijn.

Waar schaf je een kitten aan?

Tegenwoordig zijn er veel plekken waar je een kitten aan kunt schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een professionele fokker terecht, maar een particuliere fokker behoort ook tot de mogelijkheden. Online zijn diverse websites te vinden zoals bijvoorbeeld kittens te koop.nl en Marktplaats.nl waar je fokkers kunt vinden. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je niet bij een broodfokker een kitten koopt. Broodfokkers voeden vaak veel nestjes tegelijk op, dus daar zou je op kunnen letten. Het opvoeden van teveel nestjes tegelijk betekent namelijk vaak dat iedere individuele kitten onvoldoende verzorging, aandacht en opvoeding krijgt.

Nestjes in of buiten huis?

Zit het nestje in huis? Dan heb je een grote kans dat de kittens goed sociaal opgevoed worden. Als de kittens in de schuur wonen, dan zijn de kittens waarschijnlijk slecht gesocialiseerd. Voor een kitten is het namelijk het beste als hij of zij zich tijdens het socialiseren al in een thuis-situatie bevindt, soortgelijk aan de situatie waar ze later terecht zullen komen. Als je zelf kinderen hebt, dan is het ook beter als de kittens uit een cattery komen waar ze tijdens het socialiseren ook al blootgesteld worden aan kinderen. Op deze manier kunnen de kittens wennen aan de omgang met kinderen.

De gezondheid van een kitten

Heb je de mogelijkheid om een kitten van dichtbij te bekijken en op te tillen? Dan is het goed om te letten op de oogjes: staan deze open en reageren ze alert? Verder moet een kitten ook stevig (in ieder geval niet mager) aanvoelen. Ook heeft een gezonde kitten een schone neus en oren waar geen vocht uit komt, hoort een kitten niet te niezen en moet hij of zij een schone anus hebben. Dit laatste is een teken dat hij of zij geen last van diarree heeft. Kittens horen daarnaast een schoon en zacht vachtje te hebben, zonder schilfers, korsten, kale plekken, vlooienpoep of parasieten. En als de fokker jou bij binnenkomst vraagt om je handen eerst te desinfecteren, dan is dat een goed teken. Op deze manier proberen fokkers er namelijk voor te zorgen dat de kittens niet besmet zullen raken.

Zijn de kittens gesocialiseerd?

Speel eens met de kitten om te kijken hoe hij of zij op jou reageert. Kun je de kittens bijvoorbeeld oppakken en zijn ze nieuwsgierig? Dan is dat een goed teken. Reageren de kittens juist bang en kruipen ze weg, zodat je ze niet meer op kunt tillen? Dan is dit vaak een teken dat de kittens niet goed gesocialiseerd zijn. Kittens die erg bang zijn, zijn moeilijk op te voeden en te verzorgen. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander nestje dat beter gesocialiseerd is.

Vaccins en chips

Een raskitten mag pas naar een nieuwe thuis als hij of zij minimaal 13 weken oud is. Op dat moment hebben ze met negen weken de eerste vaccinatie gehad, gevolgd door een tweede vaccinatie met 12 weken. Als het goed is, krijg je hier een bewijs van mee in de vorm van een vaccinatieboekje, afkomstig van de dierenarts. Kittens die niet van een bepaald ras afkomstig zijn, kunnen vaak al eerder naar hun nieuwe huis. Check altijd wel eerst goed of de kitten de eerste vaccinatie al gehad heeft en of hij of zij al gechipt is. Chippen is niet absoluut noodzakelijk, maar wel verstandig om te doen.

post

Een onzichtbare omheining voor uw kat!

De zomer is alweer bijna voorbij, heb je problemen met het weglopen van je kat? Hier is de oplossing…

…Catfence omheining voor de kat!

De Catfence is een onzichtbare omheining die ervoor zorgt dat de kat de tuin niet uit kan zonder daarvoor hele hekwerken of muren te plaatsen.

Middels een antennedraad die een signaal afgeeft aan de ontvangsthalsband van de kat wordt een veilige zone gecreëerd waarbinnen je huisdier zich vrij kan bewegen. Wanneer hij echter te dicht de grens nadert die hij niet mag overschrijden krijgt hij een waarschuwingssignaal te horen. Gaat hij toch verder dan krijgt hij een correctie die vervelend genoeg is om de lust om verder te lopen te ontnemen. Na een korte opvoeding,  1 à 2 weken, zal je kat hebben geleerd de grens niet meer te overschrijden. Read More

post

De aanschaf van een kitten

Kittens zijn ontzettend leuk. Veel mensen kiezen daarom voor een kitten als ze een kat willen kopen. Als je meer dan één kitten wilt kopen, neem ze dan uit hetzelfde nest.
Geef je kitten de tijd om aan zijn nieuwe huis en plekjes te wennen. Laat hem rustig kennis maken met iedereen. Kennismaken met een hond of andere kat moet voorzichtig gebeuren om ongelukken te voorkomen.

Kattenbak

Read More

post

Vlooien bij katten

Is je kat zich constant aan het krabben? Grote kans dat hij vlooien heeft! Een vlo legt honderden eitjes en daardoor verspreiden ze zich razendsnel.

Vlooien

Een vlo ziet in een kat eigenlijk alleen maar een lekker hapje. Hij hangt met z’n pootjes aan de vacht van je kat en bijt in je kleine vriend z’n huid om bloed op te zuigen. Ieuw!

De eitjes van vlooien

Vlooien komen nooit alleen, ze brengen altijd een grote familie bloedzuigertjes met zich mee. Zo niet, dan maken ze er binnen de kortste keren wel een! In de vacht van je kat paren de vlooien en één vrouwtje legt vervolgens wel honderden eitjes. Dat is nog eens productief … Het is dus geen wonder dat vlooien zich razendsnel verspreiden.

Binnen een paar dagen gaan de volwassen vlooien weer dood en vallen de eitjes op de grond. Maar binnen twee weken is er dus een nieuwe lichting vlooien.

Ze voeden zich eerst met huidschilfers, schimmels, kruimels en eitjes van lintwormen (!). Daarna spint de larve een cocon. Hierin ontwikkelt hij zich tot volwassen vlo. Dit proces kan overigens soms wel een jaar duren. Vlooien zijn dus bepaald geen beesten waar je snel van af bent.

Hoe komt je kat aan die vlooien

Je kat krijgt de vlooien van andere katten, honden en andere dieren. Als je kat vlooien heeft, zal hij zich wat vaker krabben, wassen en last krijgen van z’n huid. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes om je kat snel weer van de vlooien af te helpen.

Helaas is een vlooienplaag wel een hardnekkig probleem. Zo zul je al het bedden- en linnengoed moeten wassen en soms is het zelfs nodig om een bestrijdingsdienst in te schakelen.

post

Allergie voor katten

Het is erg vervelend als je allergisch bent voor katten. Zeker als je zelf een kat hebt. Tranende ogen, een verstopte neus en hoofdpijn kunnen verschijnselen zijn van deze allergie.

Kattenallergie

Kattenallergie is erg vervelend, zeker als je het krijgt als je al jaren een kat hebt. Als je gaat niesen wanneer je kat in de buurt komt of zelfs uitslag krijgt, is het wel duidelijk: je bent allergisch voor je huisdier. Dierenallergie ontwikkelt zich tijdens de eerste acht tot dertig jaar en is erfelijk. Zeker als beide ouders er ook last van hebben, is de kans groot dat hun kind het ook krijgt. Dierenallergie neemt over het algemeen wel af naarmate je ouder wordt. Read More

post

Bij afwijkend gedrag van je kat kun je terecht bij de gedragskliniek

Als jouw kat afwijkend gedrag vertoont, dan kun je terecht bij de Gedragskliniek voor Dieren in Utrecht.

Afwijkend gedrag

Vertoont jouw kat afwijkend gedrag, zoals gemeen krabben of bijten, of zit hij de hele dag doodsbang onder de bank? Sinds kort kun je terecht bij een gedragstherapeut van de Gedragskliniek voor Dieren, onderdeel van de faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Je hebt wel eerst een verwijsbriefje van je dierenarts nodig. Read More

post

Artrose bij katten

Katten worden door goede verzorging steeds ouder. Je kat kan dan last krijgen van zijn gewrichten en artrose ontwikkelen. Artrose is erg pijnlijk voor je kat.

Artrose

Dankzij de goede verzorging die huiskatten tegenwoordig krijgen, worden ze soms wel zestien jaar oud. Helaas gaat ouderdom vaak gepaard met wat kwaaltjes. Je kat kan last krijgen van zijn gewrichten en artrose ontwikkelen. Het kraakbeen in de gewrichten vermindert en verliest zijn functie van schokdemper. De botten komen tegen elkaar aan en dat is pijnlijk. Soms ontstaan zelfs nare uitsteeksels. Dit is vaak moeilijk te spotten, want je kat zal weinig blijk geven van pijn. Read More