post

Veel honden krijgen te maken met gewrichtsproblemen. Er zijn verschillende symptomen waaraan je gewrichtsproblemen kunt herkennen, zoals een abnormale houding of verandering in het gedrag.

Hoe voelt jouw hond zich vandaag?

Maar liefst 1 op de 5 honden* ouder dan een jaar krijgt met gewrichtsproblemen te maken

Bij veel honden ontstaan gewrichtsproblemen door ‘osteoartritis’: een chronische gewrichtsaandoening die zowel kraakbeen en botten ter hoogte van het gewricht aantast. Een aangetast gewricht is minder beweeglijk en doet pijn. De ziekte kan ieder gewricht in het lichaam van je hond aantasten, maar het meest getroffen worden de heup, de knie, de elleboog en de rug. Ontstekingen, erfelijkheid, overgewicht of een trauma veroorzaken de gewrichtsproblemen. Hoewel de aandoening vaker voorkomt bij honden van grotere rassen, zoals de Labrador, de Duitse Herder, de Rottweiler, de Berner Sennenhond en anderen, kunnen ook honden van kleinere rassen er door getroffen worden.

Herken gewrichtsproblemen bij je hond

Er zijn duidelijke en minder duidelijke symptomen die je kunnen wijzen op gewrichtsproblemen bij je hond. Wanneer de hond stijf is, mank loopt of minder beweegt dan normaal dan zul je al gauw denken aan een spier- of gewrichtsprobleem. Symptomen die je misschien minder met gewrichts¬problemen in verband zult brengen zijn:
• een abnormale houding (bijvoorbeeld een bolle rug of opgetrokken buik, laten hangen van de kop en oren, kop gedraaid naar de pijnplek houden of langdurig in dezelfde houding zitten of liggen);
• een ander gedrag (minder enthousiast zijn of zelfs agressief, of juist behoedzaam zijn en aanrakingen vermijden, maar ook ineenkrimpen, extra onderdanig zijn of zelfs minder aandacht vragen);
• anders geluid maken (heel veel blaffen of juist veel minder, huilen als een wolf of vaker jammeren en piepen);
• een scala aan andere symptomen (bijten, likken of krabben aan de pijnplek, minder willen eten, versnelde ademhaling of een versnelde hartslag).
Bij twijfel over het gedrag van je hond geldt maar één advies: neem contact op met je dierenarts!

Lijden in stilte

Gewrichtsproblemen veroorzaken pijn bij je hond. Toch tonen honden deze pijn vaak niet of nauwelijks aan hun baasje. Dat komt doordat honden van nature geneigd zijn om zwakte te verbergen. Immers, het tonen van zwakte kan de positie van de hond in een roedel aantasten. Honden lijden daarom vaak in stilte. Vertoont jouw hond bovenstaande symptomen, help hem dan door een dierenarts te raadplegen.

Hond Behandeling

Osteoartritis is helaas niet te genezen, maar door goede medicatie en behandeling is de gewrichtsontsteking wel te remmen. Hierdoor zal de pijn verminderen en kan je hond weer beter bewegen. Tevens zal het gewicht van je hond goed onder controle gehouden moeten worden, zal het dier eventueel speciale voeding voorgeschreven krijgen en moet het dier gecontroleerd bewegen, al dan niet in combinatie met fysiotherapie. Stoppen met de medicatie zal de klachten weer laten terugkeren. Goede permanente medicatie draagt eraan bij dat een hond met osteoartritis gelukkig oud kan worden zonder veel pijn! Regelmatige controle is hierbij noodzakelijk. Informeer bij je dierenarts naar een ontstekingsremmer welke geschikt is voor langdurig gebruik.

En hoe voelt je hond zich morgen?