post

Je kind te laten opgroeien met dieren is zowel gezond voor het kind als de dieren. Uit diverse onderzoeken blijkt dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Erg leerzaam voor kinderen

Het is voor kinderen erg leerzaam om (onder begeleiding) voor een (huis)dier te zorgen. Of het nou gaat om een hond uitlaten of om konijnen voeren, het leert kinderen iets over verantwoordelijkheid nemen en zorgen voor een ander. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je kinderen in aanraking kunt laten komen met dieren. We zetten er een paar op een rijtje.

Neem een huisdier

Als jij jouw kind(eren) wil laten opgroeien met constant een dier om hen heen, is het nemen van een huisdier een logische keuze. Je kunt kiezen voor bijvoorbeeld een hond of kat, maar ook een vis, cavia of hamster kan erg leuk en leerzaam zijn. Het belangrijkste bij het kiezen van een huisdier is dat je goed kijkt naar welk dier er in jullie gezin past.

Verantwoordelijkheid bij het nemen van een huisdier

Het nemen van een huisdier is een grote verantwoordelijkheid en moet dus niet impulsief gedaan worden. Bespreek het met de leden van het gezin en maak het een gezamenlijke beslissing. Ook is het verstandig om alvast een taakverdeling te maken. Wie gaat de hond uitlaten? Wie is er verantwoordelijk voor het voeren van de hamster? Of wie maakt de vissenkom schoon? Zo staan jullie allemaal achter de beslissing.

Je kind te laten opgroeien met dieren door een boerderij te bezoeken

Een huisdier nemen is niet voor iedereen weggelegd. Dat betekent gelukkig niet dat kinderen dan helemaal zonder dieren moeten opgroeien. Een leuke manier om je kind te laten opgroeien met dieren is door een (kinder)boerderij te bezoeken bij jullie in de buurt. Veel plaatsen hebben wel een of meerdere kinderboerderijen, waar kinderen kunnen spelen en dieren kunnen aaien.

Openstelling door de boer

Soms stellen andere boerenbedrijven hun terrein ook (deels) open voor bezoekers. Misschien wil de boer jullie wel een rondleiding geven over het bedrijf, zodat de kinderen van alles leren over de dieren en het boerenleven. Ook voor kinderen met wel een huisdier is dit een leerzame ervaring. Koeien en geiten zijn immers weer heel anders dan een hond en een kat. Een boerderij bezoeken is vaak heel leuk en leerzaa

Ga de tuin of het bos

Bij dieren denken wel al snel aan grote dieren, zoals honden, katten en schapen, maar onze wereld zit ook vol met kleine diertjes. Ook mieren, lieveheersbeestjes en torretjes kunnen erg leerzaam zijn voor een kind. Gelukkig hoef je voor dit soort dieren helemaal niet ver weg. Vaak vind je ze al in je eigen tuin rondom je huis. Neem een vergrootglas mee naar buiten en speur naar deze kleine bewoners. Vaak zijn kinderen erg gefascineerd door de mini beestjes en dit is dan ook een prima moment om ze wat meer te leren over de natuur en haar vele inwoners.

Maak je tuin diervriendelijk

Het is ook leuk om je tuin samen met je kind diervriendelijker te maken. Plant bijvoorbeeld bloemen die bijen en vlinders aantrekken, maak een egelhuis en hang vogelvoer op. Zo kun je je kind te laten opgroeien met dieren en om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar omgeving en het is nog hartstikke leuk om samen te doen ook!