post

Alles over de goudvis

Niet alleen leuk om naar te kijken, een goudvis heeft de nodige verzorging nodig!

De goudvis is de populairste vissoort. Het zijn sterke dieren en ze kunnen wel 25 jaar oud worden, althans in het wild. In gevangenschap leven ze veel korter.
Goudvissen zijn er in alle soorten en maten, van rode goudvissen tot vissen met vlekken en strepen. Omdat goudvissen met hun kieuwen zuurstof uit het water halen, moet er altijd voldoende zuurstof in het water zitten. Regelmatig verversen dus!

Goudvissen hebben de ruimte nodig. Geef ze dan ook geen kleine kom, maar schaf een ruim aquarium aan. Houd hierbij in je achterhoofd dat hoe meer goudvissen je hebt, hoe meer ruimte er nodig is.

Omdat deze soort tot de koudwatervissen behoort, is het niet nodig om het aquarium te verwarmen. Wel moet je op een aantal andere dingen letten. Zet het aquarium bijvoorbeeld nooit op de vensterbank, daar wisselt het namelijk te veel van temperatuur. Ook een plek in de felle zon is geen goed idee. Niet alleen wordt het water dan veel te heet er ontstaat ook zuurstofgebrek, vissenogen kunnen ook slecht tegen het felle zonlicht.

De ideale plek is beschut met een constante temperatuur. Natuurlijk is het ook leuk om het aquarium ergens neer te zetten waar je regelmatig komt, dan kun je optimaal van je vissen genieten!

post

Paradepaardje

Zeepaardjes zweven door het water van warmere oceaangebieden. Van de ongeveer 35 soorten leven er een paar in slikkerige en zanderige gebieden, maar ook bij koralen, sponzen en takken komen zeepaardjes voor. De diverse soorten verschillen in lengte; de dwergzeepaardjes in de Golf van Mexico zijn zo’n 2,5 centimeter lang, maar in de Indische oceaan leeft het Maleisische zeepaardje en die kan maar liefst 25 centimeter lang worden!

Zeepaardjes houden zich rechtop met behulp van hun rugvin. Om niet door de stroming meegesleurd te worden, slingeren ze hun staart om stengels van planten. Zeepaardjes eten de hele dag door plankton en andere kleine zeedieren, want ze hebben geen gebit of maag. Doordat ze hun ogen onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen, kunnen zeepaardjes hun prooi beloeren zonder zelf te bewegen. Ook kunnen ze een schutkleur aannemen, zodat ze niet opvallen tussen de waterplanten en heeft hun prooi niet door dat zijn laatste uurtje geslagen heeft.

Erg bijzonder bij deze wonderlijke vissen: het mannetje broedt de eitjes uit. Na een aantal dagen van hofmakerij perst het wijfje haar eieren in de broedbuidel van het mannetje, waar de eitjes bevrucht worden en de embryo’s zich ontwikkelen. Na de broedtijd verlaten de kleintjes zwemmend de buidel.

Zeepaardjes werden lange tijd gezien als curiositeit en waren een felbegeerd aquarium visje. Het is echter heel moeilijk om de dieren in een aquarium in leven te houden.

post

Mooie maanvis kopen?

Ben je op zoek naar een nieuwe aquariumvis? Misschien is de maanvis iets voor jou!

Een mooie toevoeging aan je aquarium is de maanvis. Deze heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende verschijning; een plat lijf met hoge rugvin en lange borstvinnen. De maanvis kan ongeveer 25 centimeter hoog en 15 centimeter lang worden. In de natuur heeft de vis een zilvergrijze onderkleur met vier tot zes donkere verticale strepen. Inmiddels is de vis in allerlei kleurvarianten gekweekt, je hebt ze bijvoorbeeld ook in de kleuren marmer en goud/geel.

Read More