post

Ben je op zoek naar een nieuwe aquariumvis? Misschien is de maanvis iets voor jou!

Een mooie toevoeging aan je aquarium is de maanvis. Deze heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende verschijning; een plat lijf met hoge rugvin en lange borstvinnen. De maanvis kan ongeveer 25 centimeter hoog en 15 centimeter lang worden. In de natuur heeft de vis een zilvergrijze onderkleur met vier tot zes donkere verticale strepen. Inmiddels is de vis in allerlei kleurvarianten gekweekt, je hebt ze bijvoorbeeld ook in de kleuren marmer en goud/geel.


Een maanvis in je aquarium levert over het algemeen weinig problemen op, want het is een sociaal dier. Toch zijn niet alle vissoorten geschikt als ‘huisgenoot’: kleine visjes, zoals jonge neontetra’s, vindt de maanvis af en toe erg lekker als snackje tussendoor. Ook Sumatranen zijn geen ideaal gezelschap voor maanvissen, omdat ze aan hun vinnen knabbelen.

Je aquarium moet minstens 50 centimeter hoog zijn, wil een maanvis zich er lekker in voelen. Omdat hij graag een schuilplaats opzoekt, is het ook slim om voor voldoende beplanting te zorgen. Een watertemperatuur van 24 tot 27 graden is verder helemaal goed.
Maanvissen zijn makkelijke eters: ze vinden droogvoer lekker, maar lusten af en toe ook levende hapjes als watervlooien of muggenlarven.