post

Een kitten in huis is ontzettend leuk, maar vraagt ook om de nodige aanpassingen. Je wilt natuurlijk graag dat je kitten zo snel mogelijk leert om gebruik te maken van de kattenbak, zodat hij of zij niet meer overal in huis plast. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wat de kattenbak betreft. In dit artikel lees je de belangrijkste dingen plus een aantal tips om ervoor te zorgen dat je kitten gebruik gaat maken van de kattenbak.

Het soort kattenbak

Er zijn verschillende soorten kattenbakken verkrijgbaar, bijvoorbeeld met en zonder een deksel. Het hangt geheel van je kitten af welke bak het beste bij hem of haar past. Wanneer je kitten angstig aangelegd is, kan het prettig zijn om een bak zonder deksel te hebben, zodat de kitten de omgeving goed kan zien. Wanneer je kat gesteld is op zijn of haar privacy, is een overdekte kattenbak de beste keuze. Dit heeft de bijkomende voordelen dat geurtjes worden tegengehouden en dat je kitten minder knoeit.

De plaats van de kattenbak

Om ervoor te zorgen dat je kitten gebruik gaat maken van de kattenbak, is het belangrijk dat je de juiste plek voor de bak kiest. Zorg ervoor dat de kattenbak goed bereikbaar is, zeker wanneer je kitten nog heel klein is. Dit doe je door de bak bijvoorbeeld dicht bij de woonkamer te zetten en je deuren goed dicht te houden. Voor een kat is het belangrijk dat de kattenbak een veilige plek is. Je kunt de kattenbak dus het beste op een rustige plek neerzetten en niet naast een luidruchtige wasmachine of op een plek waar je veel langs loopt.

Kattenbakvulling kiezen

Wanneer je wilt dat je kitten naar de kattenbak gaat, is het belangrijk om de juiste kattenbakvulling te kiezen. Het kan verstandig zijn om dezelfde vulling te gebruiken als de vorige eigenaar, zodat je kitten de geur herkent. Over het algemeen geven katten de voorkeur aan klontvormende kattenbakvulling, omdat ze hier gemakkelijker hun ontlasting in kunnen begraven. Let ook goed op met geparfumeerde kattenbakvulling, veel katten vinden dit namelijk niet prettig omdat de geur te sterk is. Natuurlijk is het belangrijk dat je de bak goed schoonhoudt, zodat het een prettige plek voor je kat blijft.

Leer je kat om de bak te gebruiken

Je zult je kitten moeten leren om gebruik van de kattenbak te maken. Hiervoor is het belangrijk dat je het schema van je kat kent. Over het algemeen ontlast een kitten zich na het eten, na het spelen of na een dutje. Op deze momenten kun je je kitten richting de kattenbak sturen of je kitten hierin zetten, zodat hij of zij leert de bak te gebruiken. Wanneer je kitten niet van zijn moeder heeft geleerd hoe hij de bak moet gebruiken, kun je dit aanleren. Zet je kitten op de bak wanneer hij bijna gaat plassen en laat hem met je vinger zien hoe hij in de bak kan graven.

Naar de dierenarts

Wanneer je kitten al geleerd heeft om zich in de kattenbak te ontlasten en dit opeens niet meer doet, kan het verstandig zijn om naar de dierenarts te gaan. Redenen hiervoor kunnen stress of gezondheidsproblemen zijn. Dit is enkel nodig wanneer je kat het aangeleerde gedrag opeens niet meer toepast, maar bij een kleine kitten kun je het beste geduldig zijn en blijven oefenen.