post

Sommige honden hebben moeite om stil te blijven staan wanneer je ze wilt borstelen of wanneer ze gewassen moeten worden. Dit is vervelend en kan ervoor zorgen dat een simpel klusje ontzettend lang duurt. In dit soort gevallen kan een likmat een oplossing zijn. Met een likmat is je hond druk bezig om iets lekkers van de mat te likken. Zo kun jij hem snel borstelen of wassen, terwijl je hond afgeleid is.

Wat is een likmat?

Een likmat is een soort kleine mat met allemaal nopjes gemaakt van zacht siliconen materiaal. Je kunt iets lekkers voor je hond op de likmat smeren en je hond likt vervolgens aan de mat om het lekkers tussen de nopjes vandaan te krijgen. Dit is niet eenvoudig, waardoor je hond voor langere tijd geconcentreerd en afgeleid is. Je kunt een likmat makkelijk op verschillende ondergronden zoals tegels en ramen plakken. Likmatten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren vormen, zoals een ronde mat of een mat in de vorm van een bot.

Voordelen van een likmat

Het grootste voordeel van een likmat is dat het je hond gedurende langere tijd bezig houdt, omdat hij al het lekkers tussen de nopjes vandaan wil likken. In de tussentijd kun je een voor je hond vervelend klusje doen waarbij hij stil moet staan. Wanneer je hond te snel eet, kan een likmat ook helpen om hem langer over het eten te laten doen. Likmatten zijn geschikt voor alle honden en je kunt ze gemakkelijk schoonmaken. De mat kan in de vaatwasser en je kunt ze dus vaak hergebruiken.

In welke situaties kun je een likmat gebruiken?

Er zijn verschillende situaties waarbij je je hond graag wilt afleiden, zodat hij stil blijft staan. Wanneer je je hond wilt borstelen, kan een likmat als afleiding dienen. Je hond is druk bezig om iets van de mat te likken, waardoor hij keurig op zijn plaats blijft staan. Ook wanneer je je hond wilt wassen, kun je een likmat op de tegels in de badkamer plakken. Het zorgt ervoor dat je hond afgeleid is tijdens het wassen en dit kan stress verminderen wanneer je hond het spannend vindt om gewassen te worden.

Antischrokmiddel

Sommige honden eten te snel, zeker wanneer ze jong zijn. Dit is niet gezond en er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je hond langzamer eet. Dit doe je bijvoorbeeld door het voer in een puzzelbak te stoppen, waardoor je hond moeite moet doen om bij zijn eten te komen. Ook een likmat kan een goede oplossing zijn om je hond langer over een snack te laten doen. Zo voorkom je dat je hond te veel eet of zijn eten binnen een mum van tijd op heeft.

Wat smeer je op de likmat?

Je kunt allerlei dingen op een likmat smeren die je hond lekker vindt. Een aantal voorbeelden van snacks zijn pindakaas, zachte banaan of een beetje yoghurt. Ook kun je natvoer of paté op de likmat smeren wanneer je hond dit lekker vindt. Zeker wanneer je de mat ter afleiding wilt gebruiken, is het belangrijk om voor een snack te kiezen die je hond graag lust. Zo weet je zeker dat hij veel moeite gaat doen om alles van de likmat te likken en dus ook langer stil blijft staan.