post

Als je een kitten in huis neemt, dan zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Een to-do-lijst met handige tips is dan welkom, om teleurstellingen te voorkomen. Daarom hebben we in dit artikel een checklist voor je samengesteld, zodat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan omdat het beestje bijvoorbeeld toch niet sociaal of gezond blijkt te zijn.

Waar schaf je een kitten aan?

Tegenwoordig zijn er veel plekken waar je een kitten aan kunt schaffen. Zo kun je bijvoorbeeld bij een professionele fokker terecht, maar een particuliere fokker behoort ook tot de mogelijkheden. Online zijn diverse websites te vinden zoals bijvoorbeeld kittens te koop.nl en Marktplaats.nl waar je fokkers kunt vinden. Het is in ieder geval wel belangrijk dat je niet bij een broodfokker een kitten koopt. Broodfokkers voeden vaak veel nestjes tegelijk op, dus daar zou je op kunnen letten. Het opvoeden van teveel nestjes tegelijk betekent namelijk vaak dat iedere individuele kitten onvoldoende verzorging, aandacht en opvoeding krijgt.

Nestjes in of buiten huis?

Zit het nestje in huis? Dan heb je een grote kans dat de kittens goed sociaal opgevoed worden. Als de kittens in de schuur wonen, dan zijn de kittens waarschijnlijk slecht gesocialiseerd. Voor een kitten is het namelijk het beste als hij of zij zich tijdens het socialiseren al in een thuis-situatie bevindt, soortgelijk aan de situatie waar ze later terecht zullen komen. Als je zelf kinderen hebt, dan is het ook beter als de kittens uit een cattery komen waar ze tijdens het socialiseren ook al blootgesteld worden aan kinderen. Op deze manier kunnen de kittens wennen aan de omgang met kinderen.

De gezondheid van een kitten

Heb je de mogelijkheid om een kitten van dichtbij te bekijken en op te tillen? Dan is het goed om te letten op de oogjes: staan deze open en reageren ze alert? Verder moet een kitten ook stevig (in ieder geval niet mager) aanvoelen. Ook heeft een gezonde kitten een schone neus en oren waar geen vocht uit komt, hoort een kitten niet te niezen en moet hij of zij een schone anus hebben. Dit laatste is een teken dat hij of zij geen last van diarree heeft. Kittens horen daarnaast een schoon en zacht vachtje te hebben, zonder schilfers, korsten, kale plekken, vlooienpoep of parasieten. En als de fokker jou bij binnenkomst vraagt om je handen eerst te desinfecteren, dan is dat een goed teken. Op deze manier proberen fokkers er namelijk voor te zorgen dat de kittens niet besmet zullen raken.

Zijn de kittens gesocialiseerd?

Speel eens met de kitten om te kijken hoe hij of zij op jou reageert. Kun je de kittens bijvoorbeeld oppakken en zijn ze nieuwsgierig? Dan is dat een goed teken. Reageren de kittens juist bang en kruipen ze weg, zodat je ze niet meer op kunt tillen? Dan is dit vaak een teken dat de kittens niet goed gesocialiseerd zijn. Kittens die erg bang zijn, zijn moeilijk op te voeden en te verzorgen. In dat geval kun je beter op zoek gaan naar een ander nestje dat beter gesocialiseerd is.

Vaccins en chips

Een raskitten mag pas naar een nieuwe thuis als hij of zij minimaal 13 weken oud is. Op dat moment hebben ze met negen weken de eerste vaccinatie gehad, gevolgd door een tweede vaccinatie met 12 weken. Als het goed is, krijg je hier een bewijs van mee in de vorm van een vaccinatieboekje, afkomstig van de dierenarts. Kittens die niet van een bepaald ras afkomstig zijn, kunnen vaak al eerder naar hun nieuwe huis. Check altijd wel eerst goed of de kitten de eerste vaccinatie al gehad heeft en of hij of zij al gechipt is. Chippen is niet absoluut noodzakelijk, maar wel verstandig om te doen.