post

Heerlijke huisvesting voor knaagdieren

Knaagdieren zitten het merendeel van de tijd in een hok.

Het is dan ook belangrijk dat hun huisvestiging goed geregeld is. Maar waar moet je op letten als je een hok koopt of maakt?
Het belangrijkste is dat dieren zich kunnen uitleven in het hok. Ook moet het verblijf eenvoudig schoon te maken en bijtbestendig zijn. Bij de dierenzaak kun je veel mooie hokken vinden, maar ook plastic of glazen aquariumbakken kun je gebruiken als hok.

Nu je het hok hebt uitgezocht, is het tijd voor de inrichting. Kies altijd voor een dikke laag bodembedekking, zodat de diertjes daar lekker in kunnen spelen. Geschikt als bodembedekker zijn bijvoorbeeld grof zaagsel, kattenbakkorrels, stro, houtsnippers, maïspulp en kortgeknipt hooi. Vraag bij je dierenzaak welk soort het meest geschikt is voor jouw dier. In een ratten-, hamster- en gerbil verblijf moet je ook altijd een bakje speciaal zand neerzetten.

Omdat knaagdieren van nature in een holletje slapen, moeten zij ook een holletje in hun hok hebben. Maak zo’n verstop plaats van bijvoorbeeld toiletpapierrollen, kleine dozen, kinder pantoffels of kleine bloempotjes. Zorg verder voor voldoende bezigheidsmogelijkheden voor je knaagdiertje. Plaats ten slotte het hok nooit in de zon of op de tocht. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 21 graden.

post

Denk goed na over een chinchilla

Beginnende knaagdierbezitters kopen vooral hamsters, cavia’s en ratten.

Een chinchilla daarentegen is meer geschikt voor ervaren huisdierbezitters. Dit schattige diertje vraagt namelijk veel verzorging en heeft niet echt een makkelijk karakter.

Overweeg je een chinchilla aan te schaffen, lees dan wel onderstaande punten goed door.

Chinchilla’s zijn nachtdieren en zijn dus ’s nachts actief. Als je een moeilijke slaper bent, kan dat dus voor problemen zorgen. Chinchilla’s zijn groepsdieren, je moet er daarom minimaal twee aanschaffen. Ook moeten de dieren knagen om hun tanden kort te houden en dat zorgt nogal eens voor schade. De dieren kunnen hard bijten en zijn daarom niet geschikt voor kinderen. Ook zijn chinchilla’s moeilijk tam te krijgen en houden ze niet van knuffelen. Ten slotte hebben ze iedere dag een speciaal zandbad nodig en kunnen ze niet zindelijk worden.

Dit alles klinkt niet even positief. Toch hebben chinchilla’s ook zeker voordelen: ze zien er schattig uit en het is leuk om naar de spelende beestjes te kijken. Ook zijn ze ideaal voor mensen die overdag werken, want de chinchilla’s liggen dan rustig te slapen.

Kortom, een chinchilla kan leuk zijn, maar de aanschaf van een chinchilla moet wel een bewuste keuze zijn.