post

Knaagdieren zitten het merendeel van de tijd in een hok.

Het is dan ook belangrijk dat hun huisvestiging goed geregeld is. Maar waar moet je op letten als je een hok koopt of maakt?
Het belangrijkste is dat dieren zich kunnen uitleven in het hok. Ook moet het verblijf eenvoudig schoon te maken en bijtbestendig zijn. Bij de dierenzaak kun je veel mooie hokken vinden, maar ook plastic of glazen aquariumbakken kun je gebruiken als hok.

Nu je het hok hebt uitgezocht, is het tijd voor de inrichting. Kies altijd voor een dikke laag bodembedekking, zodat de diertjes daar lekker in kunnen spelen. Geschikt als bodembedekker zijn bijvoorbeeld grof zaagsel, kattenbakkorrels, stro, houtsnippers, maïspulp en kortgeknipt hooi. Vraag bij je dierenzaak welk soort het meest geschikt is voor jouw dier. In een ratten-, hamster- en gerbil verblijf moet je ook altijd een bakje speciaal zand neerzetten.

Omdat knaagdieren van nature in een holletje slapen, moeten zij ook een holletje in hun hok hebben. Maak zo’n verstop plaats van bijvoorbeeld toiletpapierrollen, kleine dozen, kinder pantoffels of kleine bloempotjes. Zorg verder voor voldoende bezigheidsmogelijkheden voor je knaagdiertje. Plaats ten slotte het hok nooit in de zon of op de tocht. De ideale temperatuur is tussen de 18 en 21 graden.