post

Katten worden door goede verzorging steeds ouder. Je kat kan dan last krijgen van zijn gewrichten en artrose ontwikkelen. Artrose is erg pijnlijk voor je kat.

Artrose

Dankzij de goede verzorging die huiskatten tegenwoordig krijgen, worden ze soms wel zestien jaar oud. Helaas gaat ouderdom vaak gepaard met wat kwaaltjes. Je kat kan last krijgen van zijn gewrichten en artrose ontwikkelen. Het kraakbeen in de gewrichten vermindert en verliest zijn functie van schokdemper. De botten komen tegen elkaar aan en dat is pijnlijk. Soms ontstaan zelfs nare uitsteeksels. Dit is vaak moeilijk te spotten, want je kat zal weinig blijk geven van pijn.

Gedrag van je kat

Je kat wordt soms wat prikkelbaar, vooral wanneer je hem streelt op de rug of bij het achterlijf. Hij kan zelfs agressief worden tegen mensen of dieren die met hem willen spelen. Bewegen doet immers pijn. Het kan voorkomen dat je kat niet meer zindelijk is, hij heeft bijvoorbeeld moeite om in de kattenbak zijn behoefte te doen.
Ga naar de dierenarts als je merkt dat je kat last heeft van zijn gewrichten. De dierenarts kan medicijnen geven om de klachten te verminderen. Artrose is helaas niet te genezen.