post

Het is erg vervelend als je allergisch bent voor katten. Zeker als je zelf een kat hebt. Tranende ogen, een verstopte neus en hoofdpijn kunnen verschijnselen zijn van deze allergie.

Kattenallergie

Kattenallergie is erg vervelend, zeker als je het krijgt als je al jaren een kat hebt. Als je gaat niesen wanneer je kat in de buurt komt of zelfs uitslag krijgt, is het wel duidelijk: je bent allergisch voor je huisdier. Dierenallergie ontwikkelt zich tijdens de eerste acht tot dertig jaar en is erfelijk. Zeker als beide ouders er ook last van hebben, is de kans groot dat hun kind het ook krijgt. Dierenallergie neemt over het algemeen wel af naarmate je ouder wordt.

Allergische reactie

Je kunt een allergische reactie krijgen als je kleine deeltjes van huidschilfers of haren inademt of in aanraking komt met het speeksel of de urine van je kat. Je ogen kunnen gaan tranen en je neus kan verstopt gaan zitten. Ergere verschijnselen zijn een jeukende en gezwollen huid, benauwdheid, hoofdpijn en lusteloosheid. De arts kan je bloed testen op allergie of een huidtest doen. Hierbij worden diverse allergenen onder of op de huid aangebracht. Na een tijdje merk je duidelijk waar je wel en niet op reageert.

Wat kun je eraan doen

Natuurlijk wil je je huisdier niet wegdoen, maar toch is dat vaak wel het beste. Wil je per se je kat houden, zorg dan voor gladde vloeren (in tapijt blijven vaak veel haren en schilfers achter) en allergievrij beddengoed. Er zijn diverse soorten medicijnen voor dierenallergie. Bespreek de beste optie met je huisarts.