Als je lekker in het bos hebt gewandeld met je hond, controleer dan of jij geen tekenbeten heeft.
Tekenbeten zijn vervelend. Bij jezelf, maar ook bij je doggy. Bij honden kunnen teken namelijk gewrichtsproblemen veroorzaken, of de ziekte van Lyme. Je kunt je buddy daarom het beste dagelijks, of in elk geval na een verblijf in de natuur, controleren op teken.
Bij je hond openbaart een tekenbeet zich doordat de teek zelf nog zichtbaar is of doordat je een bult(je) op zijn huid voelt.
De belangrijkste risicofactor op besmetting is de tijd die de teek op de huid doorbrengt. De bacterie zuigt zich rustig vol met bloed en hoe langer dat duurt, hoe groter de kans op besmetting is. Verwijder de teek dus zo snel mogelijk. Dit doe je door ‘m bij de kop te pakken en ‘m met een draaiende beweging uit de huid te trekken.
Hiervoor kun je bij de dierenwinkel diverse tangetjes kopen. Het beste is een pincet met dunne uiteinden of een speciale tekenverwijderaar. Pak de teek met de tang zo dicht mogelijk op de huid vast, bij zijn kop, waarbij je niet in zijn achterlichaam mag knijpen. Trek ook niet aan zijn achterlichaam, want dan kan de teek in tweeën scheuren.
Als je de teek uit de huid hebt getrokken, kun je het bijtwondje met alcohol 70 procent of jodium ontsmetten. Was daarna goed je handen, het liefst met desinfecterende zeep.