Jonge honden hebben natuurlijk geen handjes waarmee ze dingen vast kunnen pakken. De wereld moet echter wel goed onderzocht worden en daarvoor worden alle zintuigen gebruikt, waaronder ook de bek. Hierbij kan een hond behoorlijk hard bijten en wanneer dit in onze eigen handen, voeten of oren gebeurt, kan dit nog erg pijnlijk zijn ook. Het is dan ook erg vervelend wanneer jouw hond veel bijt. Je vraagt je misschien af of jouw hond vals is en bent bang dat hij het bewust zo hard doet.
Bijtgedrag is heel normaal
Gelukkig is het bijten bij pups normaal gedrag, zoals bij heel veel dieren, en kun je hier heel goed wat mee doen. Naast het ontdekken van de wereld, gebruikt een hond het bijten ook tijdens spel en om met anderen te communiceren. Hiermee leren pups in het nest elkaar ook al aan hoe hard er gebeten kan worden voordat het pijn doet bij de ander. De andere pup zal dit aangeven door te piepen of te gillen. Als de pup vervolgens niet stopt met bijten zal de moeder ingrijpen om aan te geven dat dit echt te hard ging. Op deze manier leren de pups al vroeg een bijtrem aan. Wanneer jouw pup ook nu nog veel bijt is het belangrijk om het aanleren van deze bijtrem weer nieuw leven in te blazen of verder uit te breiden. Je leert het bijten dan ook niet af, je leert je pup waar wel en niet in gebeten mag worden en wanneer er te hard wordt gebeten.
De ene hond bijt sneller dan de andere
Het bijtgedrag is echter ook verschillend per ras. Zo is een felle hond zoals een Dobermann of een Duitse Herder sneller geneigd te bijten uit emotie dan een rustige hond zoals een Labrador. Onlangs is geschreven dat de clumberspaniel een jachthond is maar toch niet snel bijtgedrag vertoont.