post

Is je kat zich constant aan het krabben? Grote kans dat hij vlooien heeft! Een vlo legt honderden eitjes en daardoor verspreiden ze zich razendsnel.

Vlooien

Een vlo ziet in een kat eigenlijk alleen maar een lekker hapje. Hij hangt met z’n pootjes aan de vacht van je kat en bijt in je kleine vriend z’n huid om bloed op te zuigen. Ieuw!

De eitjes van vlooien

Vlooien komen nooit alleen, ze brengen altijd een grote familie bloedzuigertjes met zich mee. Zo niet, dan maken ze er binnen de kortste keren wel een! In de vacht van je kat paren de vlooien en één vrouwtje legt vervolgens wel honderden eitjes. Dat is nog eens productief … Het is dus geen wonder dat vlooien zich razendsnel verspreiden.

Binnen een paar dagen gaan de volwassen vlooien weer dood en vallen de eitjes op de grond. Maar binnen twee weken is er dus een nieuwe lichting vlooien.

Ze voeden zich eerst met huidschilfers, schimmels, kruimels en eitjes van lintwormen (!). Daarna spint de larve een cocon. Hierin ontwikkelt hij zich tot volwassen vlo. Dit proces kan overigens soms wel een jaar duren. Vlooien zijn dus bepaald geen beesten waar je snel van af bent.

Hoe komt je kat aan die vlooien

Je kat krijgt de vlooien van andere katten, honden en andere dieren. Als je kat vlooien heeft, zal hij zich wat vaker krabben, wassen en last krijgen van z’n huid. Gelukkig zijn er genoeg middeltjes om je kat snel weer van de vlooien af te helpen.

Helaas is een vlooienplaag wel een hardnekkig probleem. Zo zul je al het bedden- en linnengoed moeten wassen en soms is het zelfs nodig om een bestrijdingsdienst in te schakelen.